Am zis că să pun cap la cap recenzii, păreri (de bine) și diverse lucruri care au legătură cu. Enjoy!
IOANA MANTA, REVISTA TRIBUNA: Acest remarcabil roman reprezintă un demers literar de mare adâncime, spun toate cronicile despre toate romanele. Este și cazul de față. Ceea ce are în plus Olguța și un bunic de milioane față de această încununare a perfecțiunii generale – și acum este cazul să las deoparte clișeele cronicărești și să fiu serioasă – este ironia.
COFFEE BREAK INSIGHTS: Pe lângă partea de dramă care mișcă povestea înainte, aventurile Olguței sunt însoțite și de umor pentru că simțul umorului acestui personaj e la cote ridicate. Cred că e genul de poveste de care se pot bucura copiii, adolescenții dar și adulții care încă mai au poftă de povești ale copilăriei cu happy ending.
CITITORI FEROCE: Plasat în „capitala” Transilvaniei, romanul lui Alex Moldovan este unul extrem de alert, de un sarcasm delicios, o aventură perfectă pentru orice adolescent convins că-și poate atinge visele cu vârful degetelor.
LAURA FRUNZĂ: Acum că am terminat-o, pot afirma cu siguranţă că este cel mai bun roman contemporan pentru copii, non-fantasy, pe care am pus mâna de ceva vreme. De fapt, dacă stau bine şi mă gândesc, în afară de unul care e în curs de publicare şi care va fi cel puţin la fel de bun ca acesta, nu cred că am citit altul mai bun.
SEMNE BUNE: Interesant este că Olguța are gusturi muzicale, artistice, cinematografice și vestimentare atipice pentru o puștoaică a zilelor nostre. Ascultă Lady&The Bird, de Keren Ann, un album extraordinar, se uită la filme cu Gary Grant, nu pune mare preț pe hainele de firmă, preferă ținutele casual, și are o pasiune pentru detectivistică: citește cărțile lui Arthur Connan Doyle și pe ale lui Raymond Chandler. Olguța are blog, folosește smartphone-ul, își dorește un cont de Facebook și urăște limba franceză, cu toată că adoră Parisul. Într-un singur weekend-ul i se transformă foarte mult viața, cunoaște secrete de familie pe care nici nu le bănuia și devine puțin mai matură decât a fost la început.
KIDSOUT.RO: Olguța și un bunic de milioane reprezintă o lectură ideală pentru această perioadă. Aceasta se adresează adolescenților cu vârste între 13 și 18 ani, astfel că fiecare copil din această categorie va savura negreșit această carte.
COLȚ FIRESC DE REFUGIU: I-am luat la un moment dat un interviu lui Alex Moldovan în care povesteam despre cartea de față, carte pe care la momentul respectiv eu nu o citisem, dar despre care eram convins că o să-mi placă. Spre norocul meu – și al lui Alex, îndrăznesc să spun – cartea mi-a plăcut foarte mult în momentul în care în sfârșit a fost tipărită și am ajuns și eu să o citesc. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt (nu am primit nici o bere de la Alex, nici măcar o promisiune de vreo bere ca să scriu de bine, nici măcar ca să scriu despre cartea sa) e suficient să luați cartea în mână pentru câteva minute și să o răsfoiți. Dacă scăpați cu bine de desenele foarte simpatice din ea, atunci sigur o să vă prindă povestea întrucât indiferent de unde o iei, o să te ațâțe să vrei să afli mai multe.
VALENTIN DEREVLEAN, librar: Una dintre cele mai faine cărți pentru copii scrise de autori români. Musai de citit!
CIMBRU LITERAR: Dacă sunteți în căutarea unei cărți cu prințese sclifosite, asta nu e cea potrivită. Olguța este o fetiță de 12 ani, cu o inteligență mult peste medie și cu ceva probleme în familie, ca să folosesc un eufemism. Visul ei e să devină scriitoare. „Dar cred că asta se înțelege de la sine. Pentru că ce altceva ți-ai putea dori să devii?” În consecință, are întotdeauna toate cuvintele la ea, plus un borcan mare cu ironie, în care le înmoaie înainte să le folosească.
VLAD ZVER: Ai în față un roman polițist, amuzant, plin de acțiune și cu un personaj simpatic foc care o să te țină pe jar! De neratat, pur și simplu! Plin de desene simpatice, povestea lui Alex Moldovan oferă cititorului de orice vârstă o aventură plină de adrenalină care se desfășoară pe străzile Clujului.
MIHAELA BURUIANĂ: Am purces la lectură și am descoperit o minunăție de carte (pentru copii mai măricei, așa), pe care aproape că am citit-o pe nerăsuflate. Pe mine cartea m-a cucerit imediat cu umorul, naturalețea, modernitatea și dinamismul poveștii și personajelor, iar ilustrațiile completează și personalizează experiența lecturii. Olguța și un bunic de milioane este încă una dintre cărțile pentru copii moderne preferate de mine și puse la loc de cinste în bibliotecă. Așadar, eu îndemn pe oricine e, are sau se crede copil să o citească și să o recomande mai departe și altora.
ELVIRA DĂRĂBAN: Nu pentru că e cârlionțată, roșcată și dintr-un oraș cu șapte străzi intersectate-n vârf de deal. E eu (sau tu, sau el, sau ea) de dinainte să devin roșcată și să mă mut într-un astfel de oraș. Terorizează profesorii, îi corectează când debitează tâmpenii. Și mi-am început anul trecut cu ea în brațe. Și nu i-am mai dat drumul o zi întreagă. O să o cunoașteți și voi. Și o să vă recunoașteți. E isteață, rea de gură, îi plac jazzul și animalele și o calcă pe bătături o seamă de fixații ale societății moderne. Prezintă un caz grav de umor negru, ca ta-su (Alex Moldovan). E prietenoasă cu cine merită, circumspectă cu necunoscuții, gândește cu creierul propriu și e copilul pe care și l-ar dori oricine, mai puțin profesorii înguști la minte de la școală.
COLȚ FIRESC DE REFUGIU: Olguţa şi un bunic de milioane este o carte scrisă. Clar scrisă. Are pagină de facebook, apare pe goodreads, dar nu este încă publicată. Dar categoric este cea mai bună carte pe care Alex Moldovan a citit-o vreodată. Cine este Alex Moldovan? Printre altele, Alex traduce la Editura Arthur pentru puştanii mai vechi (ca mine) sau mai noi (ca mulţi alţii) Percy Jackson.Intrigat de cartea cea mai bună pe care încă nu am citit-o pentru că nu este încă publicată, am purces la o discuţie foarte de complexă şi care dă dovadă de un jurnalism coerent şi competent de l-ar fi făcut gelos şi pe Hunter S. Thompson.